Elkészült a Studium Generale új honlapja!

2018. szeptember 3-án indította el szervezetünk az új honlapját, melyet idén nyáron fejlesztettünk. Felfrissítettük a szervezet design-ját, újragondoltuk az oldalstruktúrát, sokkal elegánsabbá és felhasználóbarátabbá tettük annak érdekében, hogy egy élmény legyen a Studium Generale oldalán böngészni. Jó néhány funkcióval bővítettük, különös gondot fordítottuk a mobiltelefon-optimalizációra és a Kiadványos webáruház-felület rendszerének felújítására valamint automatizálásra, emellett újraformatáltuk…

A Matematika Szekció Vezetőjének köszöntője

Az alábbi néhány sorban arról olvashattok, mi is az a

“Matek Szekció”

A Studium Generale felvételi előkészítő tanfolyamain három tantárgyat oktatunk: Matematikát, Történelmet és Közgazdaságtant. Mivel a matematika minden diák számára kötelező érettségi tantárgy, így diákjaink közül is ezt tanulják legtöbben, ennek okán közöttünk is matektanárból van a legtöbb (annyi, mint a másik két szekcióban együttvéve). Akik matekkal foglalkozunk, közösen mi alkotjuk a Matek Szekció közösségét, amely nemcsak szervezeti egység, hanem összetartó baráti társaság is a Studium Generale keretein belül. Diákjaink kétféle módon kerülhetnek velünk kapcsolatba: “Szombati tanítás” és “Online oktatás, avagy E-learning” formájában.

A tanításra jelentkezők szombatonként szemináriumi keretek között sajátíthatják el az érettségihez szükséges matematikai ismereteket. Fontos kihangsúlyozni, hogy a képzés célzottan az érettségi követelmények alapján került felépítésre. A tanórákon típusfeladatokon keresztül készítjük fel a diákokat a leendő nagy megmérettetésre. Módszerünk azon alapszik, hogy a tanulók elsajátítsák azokat a megoldási sémákat, melyek alapján minden feladat végeredménye könnyedén kiszámítható.

Akik az online oktatási formát választják, azoknak tíz emelt és tíz középszintű érettségi megoldására van lehetőség. Ezek az online érettségik az év során egyenlő időközönként kerülnek fel az online oktatási felületünkre. Ezt az “Online oktatás” menüpont alatt érhetitek el.

Az év során három próbaérettségit is tartunk: decemberben, februárban (az Országos Nyílt Próbaérettségi Napon), illetve a Tavaszi Táborban. Ezen sorok javítását mindenkinek a szombatis tanárai végzik és ők adnak személyreszabott visszajelzést az elért eredményekről. Közvetlenül a szóbeli érettségi előtt diákjaink egy Szóbeli Próbaérettségit is tehetnek nálunk.

A tökéletes érettségi megírásához felkészüléseteket a Szekció kiadványai is segítik, melyekről a “Kiadványaink” menüpont alatt szerezhettek bővebb információkat, vagy ennek az oldalnak az alján.

Amennyiben bármilyen további kérdés merül fel Bennetek, bátran forduljatok e-mailben hozzánk, vagy keressetek minket személyesen az SG-szobában (Budapesti Corvinus Egyetem – 1093 Budapest, Fővám tér 8., 15. szoba)!

Sikeres felkészülést kívánok Mindenkinek a Matek Szekció nevében!

Szabó Máté
A Matek Szekció vezetője

A Matematika Szekció tanárai

Hamarosan…

A Matematika Szekció kiadványai

SegítséG

1.900 Ft

A feladatgyűjtemény témakörökre, valamint közép- és emelt szintre bontottan tartalmazza a leggyakrabban előforduló típuspéldákat. Az Elméleti Összefoglalóval együtt egyszerűvé teszi az otthoni gyakorlást.

A kiadvány mérete: A5

A kép csak illusztráció!

Kisokos

500 Ft

Kisokosunk kifejezetten az érettségire való felkészülés intenzívebb időszakára és a vizsgadrukk lekűzdésére készült. Olyan segédanyag, ami a legfontosabb megoldási meneteket, trükköket és jó tanácsokat tartalmazza és a típushibákra hívja fel a figyelmet, amik így könnyen elkerülhetők lesznek.

A kiadvány mérete: A6

A kép csak illusztráció!

Elméleti Összefoglaló

1.900 Ft

Ezen kiadványunk témakörökre bontottan nyújt hasznos elméleti áttekintést a kétszintű matematika érettségi követelményeinek megfelelően. Definíciók, képletek, ábrák, felhasználási módok, részletes szöveges magyarázatok gyűjteménye mintafeladatokkal vegyítve, mely remek felkészülési lehetőség.
A SegítséG-gel együtt egyszerűvé teszi az otthoni gyakorlást!

A kiadvány mérete: A5

A kép csak illusztráció!

2005-20XX Középszint

1.900 Ft

A kiadvány alapköve, hogy az előző évek érettségi vizsgái tematikus bontásban szerepelnek benne. Ezáltal a diákok ráhangolódhatnak a közép szintre amellett, hogy koncentráltan tesztelhetik tudásukat a különböző témakörök szerint.

A kiadvány mérete: A5

A kép csak illusztráció!

2005-20XX Emelt szint

1.900 Ft

A kiadvány alapköve, hogy az előző évek érettségi vizsgái tematikus bontásban szerepelnek benne. Ezáltal a diákok ráhangolódhatnak az emelt szintre amellett, hogy koncentráltan tesztelhetik tudásukat a különböző témakörök szerint.

A kiadvány mérete: A5

A kép csak illusztráció!

Hogyan is néz ki az érettségi?

 • Rendelkezésre álló idő:

  180 perc (45 + 135 perc)

 • Elérhető pont:

  100 pont

 • Segédeszközök:

  Négyjegyű függvénytáblázat, Számológép, Vonalzó, Körző, Szögmérő, Toll, Ceruza

 • Felépítés:

  A vizsga két jól elkülöníthető részből áll.

  I. rész (45 perc, 30 pont)

  12 feladattal találkoztok itt, amelyek helyes megoldásához leginkább az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismerete szükséges. A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatjátok meg, és a legtöbb esetben a feladat megoldásához nem szükséges levezetés, csak a végeredmény, amelyet egyértelműen kell jeleznetek a rendelkezésetekre álló téglalapban. A 45 perc leteltével az I. részt beszedik, ezt követően módosításra nincs lehetőségetek.

  II. rész (135 perc, 70 pont)

  A második rész további két egységre bontható.

  • 2A – Az itt található három feladat megoldása kötelező.
  • 2B – Az itt található három feladat közül a számotokra két legszimpatikusabb feladatot kell megoldanotok. Amelyik feladatot nem választjátok, azt semmiképp se felejtsétek el jelezni a megadott helyen! Ne játszatok arra, hogy mind a hármat megoldjátok, és a kettő legjobbat értékelik, egyértelműen jelezzétek, hogy melyik feladatot nem kívánjatok értékelésre beadni, máskülönben az utolsó feladat számit a kihagyott feladatnak!

  Fontos, hogy az első résszel ellentétben itt minden egyes lépését rögzítenetek kell a gondolatmeneteteknek, mindenképp törekedjetek arra, hogy a lényegesebb résszámítások nyomon követhetőek legyenek, hiszen a pontok jelentős része a levezetésre jár. Tehát nem kell kétségbe esni, ha a végeredmény nem jön ki, hiszen részpontok is szerezhetőek a második részben! Több megoldási próbálkozásnál egyértelműen jelöljetek, hogy melyiket gondoljatok helyesnek!

 • Érdemjegy:

  jeles (5) 80% – 100%
  jó (4) 60% – 70%
  közepes (3) 40% – 59%
  elégséges (2) *25% – 39%
  elégtelen (1) 0% – 24%

  * Az elégséges érdemjegy megszerzéséhez nem elegendő elérni összesen 25% – ot, külön az írásbeli vizsga két részében minimum 12% – os eredményt kell elérni.

 • Rendelkezésre álló idő:

  240 perc

 • Elérhető pont:

  150 pont (115 + 35 pont)

 • Segédeszközök:

  Négyjegyű függvénytáblázat, Számológép, Vonalzó, Körző, Szögmérő, Toll, Ceruza

 • Írásbeli vizsga:

  A vizsga két részből áll, melyek azonban időben nem elkülönítendők.

  I. rész (51 pont)

  Az itt található négy feladat megoldása kötelező.

  II. rész (64 pont)

  Az itt található öt feladat közül a számotokra legszimpatikusabb négy feladatot kell megoldanotok. Amelyik feladatot nem választjátok, azt semmiképp se felejtsétek el jelezni a megadott helyen. Ne játszatok arra, hogy mind az ötöt megoldjátok, és a négy legjobbat értékelik, egyértelműen jelezzétek, hogy melyik feladatot nem kívánjatok értékelésre beadni, máskülönben az utolsó feladat számit a kihagyott feladatnak!

  Fontos, hogy minden egyes lépését rögzítenetek kell a gondolatmeneteteknek, mindenképp törekedjetek arra, hogy a lényegesebb résszámítások nyomon követhetőek legyenek, hiszen a pontok jelentős része a levezetésre jár. Tehát nem kell kétségbe esni, ha a végeredmény nem jön ki, hiszen részpontok is szerezhetőek a második részben! Több megoldási próbálkozásnál egyértelműen jelöljetek, hogy melyiket gondoljatok helyesnek!

 • Szóbeli vizsga:

  Emelt szintű tételsor, mely már hónapokkal a szóbeli vizsga előtt felkerül az Oktatási Minisztérium honlapjára. Ezen tételek közül kell húznotok egyet. A feleletetek 35 pontot ér az összes 150-ből.

  A feleletben feltétlenül szerepelniük kell az alábbi részleteknek:

  • egy, a témához tartozó, a vizsgázó választása szerinti definíció pontos kimondása;
  • egy, a témához tartozó, a vizsgázó választása szerinti tétel pontos kimondása és bizonyítása;
  • a kitűzött feladat megoldása;
  • a téma matematikán belüli vagy azon kívüli alkalmazása (több alkalmazás felsorolása, vagy egy részletesebb kifejtése).
 • Érdemjegy:

  jeles (5) 60% – 100%
  jó (4) 47% – 49%
  közepes (3) 33% – 46%
  elégséges (2) *20% – 32%
  elégtelen (1) 0% – 19%

  * Az elégséges érdemjegy megszerzéséhez nem elegendő elérni összesen 20% -ot, írásbeli illetve szóbeli vizsgán is el kell érni külön 10-10%-ot.

Emelt szintű szóbeli tétellista 2018

 1. Halmazok, halmazműveletek. Nevezetes ponthalmazok a síkban és a térben.
 2. Racionális és irracionális számok. Műveletek a racionális és irracionális számok halmazán. Közönséges törtek és tizedes törtek. Halmazok számossága
 3. Oszthatóság, oszthatósági szabályok és tételek. Prímszámok. Számrendszerek.
 4. A matematikai logika elemei. Logikai műveletek. Állítás és megfordítása, szükséges és elégséges feltételek, bemutatásuk tételek megfogalmazásában és bizonyításában
 5. Hatványozás, a hatványfogalom kiterjesztése, a hatványozás azonosságai. Az n-edik gyök fogalma. A négyzetgyök azonosságai. Hatványfüggvények és a négyzetgyökfüggvény.
 6. A logaritmus fogalma és azonosságai. Az exponenciális és a logaritmusfüggvény
 7. Egyenletmegoldási módszerek, ekvivalencia, gyökvesztés, hamis gyök. Másodfokú és másodfokúra visszavezethető egyenletek.
 8. A leíró statisztika jellemzői, diagramok. Nevezetes középértékek.
 9. Számsorozatok és tulajdonságaik (korlátosság, monotonitás, konvergencia). Műveletek konvergens sorozatokkal. A számtani sorozat, az első n tag összege.
 10. Mértani sorozat, az első n tag összege, végtelen mértani sor. Kamatszámítás, gyűjtőjáradék, törlesztőrészlet. Exponenciális folyamatok a társadalomban és a természetben.
 11. Függvények lokális és globális tulajdonságai. A differenciálszámítás és alkalmazásai.
 12. Derékszögű háromszögekre vonatkozó tételek. A hegyesszögek szögfüggvényei. A szögfüggvények általánosítása.
 13. Háromszögek nevezetes vonalai, pontjai és körei.
 14. Összefüggések az általános háromszögek oldalai között, szögei között, oldalai és szögei között.
 15. Egybevágóság és hasonlóság. A hasonlóság alkalmazásai síkgeometriai tételek bizonyításában.
 16. A kör és részei. Kerületi szög, középponti szög, látószög. Húrnégyszögek, érintőnégyszögek.
 17. Vektorok, vektorműveletek. Vektorfelbontási tétel. Vektorok koordinátái. Skaláris szorzat.
 18. Szakaszok és egyenesek a koordinátasíkon. Párhuzamos és merőleges egyenesek. Elsőfokú egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek grafikus megoldása.
 19. A kör és a parabola a koordinátasíkon. Kör és egyenes, parabola és egyenes kölcsönös helyzete. Másodfokú egyenlőtlenségek grafikus megoldása.
 20. Térelemek távolsága és szöge. Térbeli alakzatok. Felszín- és térfogatszámítás.
 21. Területszámítás elemi úton és az integrálszámítás felhasználásával.
 22. Kombinációk. Binomiális tétel, a Pascal-háromszög. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje. A hipergeometrikus eloszlás.
 23. Permutációk, variációk. A binomiális eloszlás. A valószínűség kiszámításának geometriai modellje.
 24. Bizonyítási módszerek és bemutatásuk tételek bizonyításában.

Kisokos

500 Ft

Kisokosunk kifejezetten az érettségire való felkészülés intenzívebb időszakára és a vizsgadrukk lekűzdésére készült. Olyan segédanyag, ami a legfontosabb megoldási meneteket, trükköket és jó tanácsokat tartalmazza és a típushibákra hívja fel a figyelmet, amik így könnyen elkerülhetők lesznek.

A kiadvány mérete: A6

A kép csak illusztráció!

SegítséG

1.900 Ft

A feladatgyűjtemény témakörökre, valamint közép- és emelt szintre bontottan tartalmazza a leggyakrabban előforduló típuspéldákat. Az Elméleti Összefoglalóval együtt egyszerűvé teszi az otthoni gyakorlást.

A kiadvány mérete: A5

A kép csak illusztráció!

2005-20XX Középszint

1.900 Ft

A kiadvány alapköve, hogy az előző évek érettségi vizsgái tematikus bontásban szerepelnek benne. Ezáltal a diákok ráhangolódhatnak a közép szintre amellett, hogy koncentráltan tesztelhetik tudásukat a különböző témakörök szerint.

A kiadvány mérete: A5

A kép csak illusztráció!

2005-20XX Emelt szint

1.900 Ft

A kiadvány alapköve, hogy az előző évek érettségi vizsgái tematikus bontásban szerepelnek benne. Ezáltal a diákok ráhangolódhatnak az emelt szintre amellett, hogy koncentráltan tesztelhetik tudásukat a különböző témakörök szerint.

A kiadvány mérete: A5

A kép csak illusztráció!

Elméleti Összefoglaló

1.900 Ft

Ezen kiadványunk témakörökre bontottan nyújt hasznos elméleti áttekintést a kétszintű matematika érettségi követelményeinek megfelelően. Definíciók, képletek, ábrák, felhasználási módok, részletes szöveges magyarázatok gyűjteménye mintafeladatokkal vegyítve, mely remek felkészülési lehetőség.
A SegítséG-gel együtt egyszerűvé teszi az otthoni gyakorlást!

A kiadvány mérete: A5

A kép csak illusztráció!